De ce să urmezi cursuri profesionale de desen de arhitectura?

adelina 17 iulie 2015

Se spune că atâta timp cât trăim pe acest Pământ, suntem într-o continuă dezvoltare. Pe tot parcursul vieții sale, omul nu se oprește din învățat. Cu toate acestea, oricât am învăța, nu putem reuși să cuprindem toate informațiile, sau cu alte cuvinte, nu le putem ști pe toate.

Acest lucru nu trebuie însă să ne împiedice să fim mereu curioși în legătură cu ceea ce  se află în jurul nostru, să dorim să descoperim și să aflăm cât mai multe.

Prima educație o primim de acasă (cel puțin teoretic). Cei „7 ani de acasă”, cum sunt numiți în popor, reprezintă bagajul ce va călătorii alături de noi pentru tot restul vieții noastre, iar principala sa componentă o reprezintă bunele maniere.

Învățământul formal începe odată cu ciclul primar. Aici învățăm lucrurile de bază pentru a trăi și integra într-o societate, cum ar fi scrisul, cititul și felul în care trebuie să ne adaptăm comportamentul în funcție de locul în care ne aflăm și persoanele cu care interacționăm (limbajul folosit când ne adresăm doamnei învățătoare, limbajul folosit față de un coleg, comportamentul pe care îl adoptăm când suntem într-o instituție/sală de clasă, etc.). Majoritatea copiilor, în special cei singuri la părinți, acum întâlnesc prima dată ocazia de a forma o echipă și lucra în grup. Acest lucru le dezvoltă foarte mult sociabilitatea și modul în care conviețuiesc cu cei din jur.

Odată cu încheierea celor 12 ani de participare la învățământul formal, în funcție de abilitățile sale și cunoștințele deprinse de-a lungul anilor, majoritatea oamenilor aleg să se axeze pe o anumită latură care mai târziu să le devină profesie. Aprofundarea cunoștiințelor se poate face fie prin urmarea unei facultăți, fie individual prin anumite cursuri sau, de ce nu, prin „furarea” meseriei de la cei mai în vârstă.

Astăzi vom vorbi despre importanța participării la cursuri profesionale și diferențele dintre studierea unui lucru pe cont propriu sau învățarea sa cu ajutorul unui îndrumător specializat.

free-hand-architecture

Unul dintre domeniile în care mulți oameni preferă să învețe și să deprindă abilități pe cont propriu în detrimentul învățatului profesional este arhitectura, mai exact desenul arhitectural.

În zilele noastre, Internetul este la îndemâna oricui și este foarte bogat și darnic în ceea ce privește numărul de informații pe care îl deține și pe care este totodată dispus să îl împărtășească tuturor doritorilor și curioșilor. Și în ceea ce  privește desenul arhitectural, pe Internet putem găsi o grămadă de informații, tutoriale, clipuri video și sfaturi legate de acest subiect. Aceste lucruri vă pot fi de ajutor, însă nu pot compensa în totalitate un curs profesional.

Michael Neatu,  un arhitect cu adevărat pasionat de tot ceea ce ține de desenul arhitectural, ne explică de ce este de preferat să apelăm la cursuri profesionale în ceea ce privește arhitectura, în detrimentul învățatului pe cont propriu.

Deși chiar și el a început să învețe această artă pe cont propriu, după o lungă experiență a ajuns la concluzia (și chiar îi sfătuiește pe elevii săi, dar si pe doritori) să apeleze la cursuri profesionale.

În primul rând, după cum își amintește chiar el, învățatul pe cont propriu este mult mai anevoios decât urmarea unor cursuri profesionale. Învățarea cu ajutorul unui îndrumător specializat te poate scuti de multe bătăi de cap. Cu ajutorul unui ghid, tu vei reuși să parcurgi mai repede și mai eficient drumul spre cunoaștere.  O persoană specializată îți va clarifica orice nelămurire mult mai repede decât ai face-o tu pe cont propriu.

Un alt dezavantaj al învățării pe cont propriu, care dispare însă în cazul urmării unor cursuri profesionale, este lipsa de feed-back, fapt  ce duce de multe ori la perseverarea în greșeală în cazul în care ai înțeles greșit un anumit aspect aflat dintr-un tutorial pe Youtube.

Neavând un îndrumător profesionist, riști să nu realizeză greșeala făcută și să continui să o faci la nesfârșit. Partea cea mai neplăcută este însă că, atunci când învățăm ceva în mod greșit, ne este foarte greu să ne dezobișnuim, ca mai apoi să ne putem corecta.

Acestea fiind spuse, în cazul în care doriți să învățați ceva nou, să aprofundați ce știți deja sau doar sunteți curioși în ceea ce privește pregătirea în arhitectură, este recomandat să apelați la cursurile profesionale de desen de arhitectură.


Lasă un răspuns