Ce ne învață cărțile?

adelina 3 iulie 2014

Dacă ai întreba un om „La ce sunt bune cărțile?”, probabil că ți-ar răspunde cam așa: Cititul cărților ne îmbunătățește vocabularul, ne dezvoltă imaginația, ne provoacă gândirea și ne relaxează.

Toate aceste lucruri sunt adevărate, însă un iubitor de cărți știe că răspunsul de mai sus nu este complet. Cărțile ne mai învață anumite lecții de viață, indiferent de conținutul acestora (chiar și o carte comică îți poate oferi o lecție valoroasă). Ce ne învață cărțile?

O carte te învață că fiecare început are și un sfărșit. De asemenea, fiecare sfârșit are ca și continuare un nou început, așa cum după fiecare carte citită urmează o alta.

Cărțile te învață că nu contează cantitatea, ci calitatea conținutului. Nu contează dacă ai avut parte de un concediu de 10 zile într-un hotel luxos sau de o excursie de un week-end la mare, ci contează cât de bine te-ai simțit. Așa cum nu contează dacă o carte are 500 de pagini sau 100, ci contează cât de bine a fost scrisă și ce sentimente ți-a transmis.

Cărțile ne învață că o situație se poate schimba radical într-un timp foarte scurt, deci e bine să fim spontani. Așa cum viața liniștită a eroului principal, descrisă frumos între paginile 10 și 11, este deja un calvar în pagina 13.

Cărțile ne învață că toate lucrurile din viața noastră sunt într-o permanentă mișcare, iar oamenii nu fac excepție. Eroina principală de care te-ai atașat atât de mult, moare chiar în mijlocul cărții. Așa, subit. Nici măcar nu așteaptă finalul. E total lipsit de sens. Însă cartea nu s-a terminat, așa că trebuie să îți continui lectura fără ea, până ajungi la sfârțitul cărții. În viața noastră, situațiile se schimbă constat, iar oamenii vin și pleacă. Este un lucru normal, iar tot ceea ce trebuie noi să facem este să ne continuăm viața, pentru că povestea nu se sfârșește doar pentru că dispare un personaj.

Tot din cărți aflăm că nu are rost să citim o poveste de două ori, sperând la un alt deznodământ. Există sute de povești frumoase care te așteaptă, încât e păcat să pierzi inutil timpul tău prețios.

Ultima lecție, dar cea mai importantă, vine sub forma unui sfat: nu uita să dai pagina mai departe. Nu vei putea niciodată avansa și nu vei putea afla ce te așteaptă în viitor dacă tu continui să răsfoiești paginile trecutului.


2 comments

Lasă un răspuns