Detaliul care ne scapă când vine vorba de ,,uniformele școlărești”

adelina 10 aprilie 2014

 

Cu siguranță sunt frumoase, iar părinților noștri probabil le amintesc de vremurile când erau și ei elevi. Unele școli încă le mai folosesc, însă toată lumea e de acord că ar trebui ca fiecare școală să se folosească de ele.

Da, vorbim de uniforme. Argumente pro sunt o grămadă: în primul rând ar instaura o disciplină, oferindu-le elevilor impresia de apartenență într-un grup; de asemenea, ar sparge barierele dintre clasele sociale, fiecare copil fiind îmbrăcat la fel, nemaiexistând diferențe între cei ce își permit haine frumoase și cei ce nu își permit. Ba mai mult, cu siguranță nu ar mai apărea riscul ca elevii să vină îmbăcați neadecvat sau indecent, și chiar mai mult de atât, copiii vor învăța să fie mai puțin superficiali (totuși, nu haina îl face pe om).

În acest caz, care ar putea fii argumentele contra? Ce aș avea eu de obiectat? Sincer, și mie îmi plac uniformele, și nu mi-ar displăcea să port. Însă există o problemă. Una singură. La fel ca în cazul energiei solare: este nepoluantă, gratuită, inepuizabilă, însă tehnologia este suficient de scumpă încât noi, oamenii modești, să nu ne permitem să utilizăm energie solară.

Da, un singur dezavantaj. Unul singur, care reușește însă să dărâme toate avantajele. Cam așa e și cu uniformele. Multe avantaje, însă eu am o întrebare: Cine va plăti pentru ele? Cum îi poți cere unui copil care provine dintr-o familie numeroasă, cu posibilități redususe, să își cumpere o uniformă? Să nu mai menționăm faptul că elevii cresc de la un an la altul, deci nu poți purta uniforma mai mult de 2 ani să zicem. Asta dacă rezistă. O uniformă purtată zilnic cu siguranță nu rezistă prea mult. Ar cam trebui cel puțin două, ca să le poți purta alternativ. Dar asta ar duce la și mai multe costuri.

Am scris acest articol pentru că văzusem un articol despre avantajele uniformelor, și toată lumea era de acord, însă nimeni nu s-a întrebat ”Ok, ok. Dar cine le plătește?” Statul? Da, asta ar fi o idee buna 😀


Lasă un răspuns