De unde ne ,,cumpărăm” timp pentru citit?

adelina 30 ianuarie 2014

Cu toţii avem în jurul nostru oameni care se plâng. De fapt, chiar şi noi ne mai plângem câteodată. Fie că e ceva ce ne-am dori să avem, fie că suntem puşi într-o situaţie din care nu ştim cum să ieşim, cu toţii avem motive să ne plângem.

În viaţă de zi cu zi, vedem în jurul nostru multe feluri de plângeri. Ne plângem de stilul de viaţă, de aspectul fizic, de locul de muncă, de situaţia financiară, etc. Multe dintre aceste ,,dorinţe” se pot îndeplini, dacă ne autodisciplinăm. Dar ce facem în cazul în care avem de-a face cu o ,,plângere” care pare să nu aibă nici o soluţie?
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm şi căreia nimeni nu pare să îi găsească o soluţie, este timpul. Zilnic auzim în stânga şi în dreapta „Nu am timp!” „Aş veni, dar nu am timp.” „Oh, dacă aş avea timp!” sau, cel mai frecvent, ” Scuze, mă grăbesc!”. Ce e de făcut?

Ei bine, mi-ar plăcea să vă spun că am găsit o soluţie miraculoasă la această problemă, dar din păcate nu e aşa ( sau cel puţin nu încă 😀 )
Nu ştiu cum aş putea face ca ziua să aibă 30 de ore, şi să avem timp pentru tot ce ne propunem, însă ştiu ce am putea face pentru a mai câştigă puţin din acest timp preţios care trece mult prea repede.

Secretul este organizarea. Scria cineva pe pagina sa de facebook, că și-a făcut o lista cu targeturi, și și-a impus o limită de timp. În fiecare zi posta progresul său. I-am urmarit evoluția, iar unele dintre targeturi le-a dus la bun sfărșit, așa că mi-am zis ” De ce să nu ăncerc și eu?”.

Am citit multe articole în legătură cu acest subiect (că dacă tot încep ceva, măcar să fiu bine informată 😀 ) și am aflat ce trebuie să fac, și mai ales, ce NU trebuie să fac. ( puteți citi și voi aici )

Așa că, am început jocul. La începutul lunii ianuarie, mi-am făcut o listă, unde am scris 7 targeturi raținale. Faptul că le-am avut mereu ăn fața mea, prinse pe perete, m-a ajutat foarte mult și m-a motivat. Acum, la sfârșitul lunii, realizez cât de eficientă s-a dovedit a fi această planificare.

Însă, nu le-am îndeplinit pe toate. Unde am greșit? Păi, fiind prima repriză a acestui joc (care va dura tot anul 2014, având 12 reprize), am fost puțin timidă, și mult prea indulgentă cu mine. La finalul listei, am scris ,, Dacă voi îndeplini 5 din 7 tageturi, mă voi recompensa cu….” și ghiciți câte targeturi au fost îndeplinite? Desigur, doar 5 din 7. Data viitoare, voi specifica clar 7 din 7. Sunt sigură că acest lucru mă va face mai eficientă.

Însă cel mai important lucru pe care l-am învățat este că dacă te autodisciplinezi, chiar poți să cumperi timp. Atunci când ști exact ce îți dorești, îți e mult mai ușor să obți. Obișnuim să neglijăm cititul, pentru că îl considerăm ,,un lucru fără de care putem trăi”, sau ,,ceva ce poate fi amânat”. Greșit.

Dacă ne-am monitoriza  timpul (de ex. la ora x ies de la servici, am nevoie de x timp pentru a găti, iar de la ora y la z pot citi), am fi surprinși cât timp prețios risipim.

În concluzie, lipsa timpului nu e altceva decât lipsa noastră de organizare. Orice lucru este posibil dacă găsești modalitatea cea mai potrivită pentru tine de a-l obține. Așa că, hai să nu mai risipim timpul și să citim cât mai multe cărți!


6 comments

  1. Folositor articol. Luna aceasta am citit 7 carti si tinand cont ca anul trecut am citit doar 10 carti (tot anul!!) este un imens progres. Am avut blogul care m-a motivat sa ma autodepasesc. Disciplina si vointa sunt foarte importante daca vrei sa reusesti.

  2. teoretic. asa este, cum spui. dar practic pot interveni situatii pe care nu le-ai luat in calcul si atunci se da totul peste cap. eu vorbesc in cunostinta de cauza. sunt destul de organizata si totusi nu reusesc mereu sa fac tot ceeea ce mi-am propus. am 2 copii, una din ele merge la scoala, mai racesc, vor si ele atentie, etc. dar pentru cine n-are obligatii sau este ajutat in treburile domestice, ceea ce spui este perfect adevarat. cand am constientizat cat timp pierd de-aiurea, am inceput sa fiu mai atenta si sa-mi stabilesc targeturi, exact cum spuneai.

Lasă un răspuns