De ce îl iubim pe….(partea IV)

adelina 18 ianuarie 2014

 

Pentru că nu de mult l-am sărbătorit, cu poezii și serbări, am decis și eu să scriu despre cel pe care nimeni vreodată nu îl va putea înlocui, și anume, Mihai Eminescu, pe numele său adevărat, Mihail Eminovici

Și pentru că ar fi inutil să încep să vorbesc despre geniul său, din moment ce toată lumea a auzit de opere precum „Somnoroase păsărele”, „Luceafărul”, „Sara pe deal” sau „Scrisoarea III”, am găsit niște lucruri interesante pe care m-am gândit să le împărtășesc cu voi.

1. În copilăria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obișnuia să își sperie tatăl într-un mod cel puțin bizar. Băiatul mergea în pădure să prindă șerpi și-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi își chema tatăl să vadă „ce pasăre a prins” și stătea deoparte râzând când bărbatul dădea fața în față cu reptilele supărate.

2. La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publică poezia „De-aş avea…”, scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici; Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu, nume pe care poetul l-a adoptat imediat şi l-a păstrat pentru totdeauna.

3. În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. În buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mâna, poeziile Viaţă şi Stele în cer.

4. Eminescu a fost îndrăgostit de Cleopatra Poenaru, fiica pictorului C. Lecca şi verişoară cu Caragiale. Prietenă cu Maiorescu, ea venea adesea pe strada Mercur nr.1, unde se ţineau seratele literare. Acolo a cunoscut-o Eminescu şi s-a îndrăgostit de ea. Cleopatra avea casă pe strada Cometa nr.l6, o stradă cu plopi. Câţi erau? Poetul i-a numărat şi a văzut că erau fără… soţ! De aici, poezia “Pe lângă plopii fără soţ”?

5. Există un singur film despre viată lui Mihai Eminescu, Luceafărul, regizat de Emil Loteanu, şi apărut în anul 1987.


Lasă un răspuns