Cele mai puțin impresionante cărți din 2013

adelina 7 ianuarie 2014

Pentru început, țin să precizez că în acest articol îmi exprim părerea. Dacă eu nu am fost impresionată de o anumită carte, nu înseamnă că nu e o carte bună, sau că și vouă vă va displăcea.  Suntem oameni și e normal ca gusturile noastre să nu coincidă. Nu încerc să fac reclamă negativă și nici să descurajez.

Prima și cea mai mare dezamăgire a fost De veghe în lanul de secară de J.D. Salinger. Știu că unii poate păreți surprinși de acest lucru, ținând cont că este o carte foarte lăudată și foarte populară. De fapt, recunosc, tocmai de aceea am și citit-o. Datorită reputației sale. Cu părere de rău, m-a dezamăgit total. Pentru o carte atât de lăudată, mă așteăptam să fie ceva wow. Mi s-a părut cam mediocră. Nu știu cu siguranță dacă această dezamăgire a avut la bază așteptările mele prea mari, sau pur și simplu e o carte întradevăr banală, dar care a avut parte de o promovare excelentă.

O altă carte, care de această dată nu a fost o dezamăgire pentru că nu aveam așteptări, dar pur și simplu mi-a displăcut, este Alexandru Lăpușneanu de C. Negruzzi. Țin să precizez că am citit această carte de 3 ori, în intervale de cățiva ani, și tot nu am reușit să îmi schimb părerea. Prima dată când am citit-o, eram în gimnaziu, și nu am înteles-o prea bine. Am recitit-o în clasa a noua, și m-a plictisit. Acum recent am citit-o din nou, de data aceasta am înțeles-o, nu m-a plictisit, dar tot îmi displace. Pur și simplu, nu e genul meu, și pot spune că ocupă printre primele locuri în topul cărților pe care sper să nu fiu vreodata nevoită să le mai citesc.

Din aceeași categorie face parte și Adela de G. Ibrăileanu. Deși este o carte subțire, mi-a luat o veșnicie să o termin.

Ultima carte despre care voi vorbi în acest post este O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban. Această carte este destul de interesantă, nu aș putea spune că e o pierdere de timp, însă din nou a fost cu mult sub așteptările mele. Am cumpărat-o pentru că titlul său mi-a făcut cu ochiul, deci felicitări autorului (sau cui a ales titlul). Din păcate, conținutul cărții nu s-a ridicat la nivelul titlului.

În 2014 sper să am parte de cât mai puține dezamăgiri și să fie un an plin cu povești interesante și captivante.


2 comments

  1. Hmn, am de gand sa citesc Adela cat de curand…
    Am observat (in timpul scurt pe care l-am petrecut prin blogosfera) ca oamenii se feresc sa isi exprime parerile negative despre o carte. Bine, poate ma insel, este posibil ca ei sa citeasca numai carti pe placul lor, desi nu cred.

Lasă un răspuns