De ce îl iubim pe….(partea II)

adelina 11 decembrie 2013

 

Ion_Luca_Caragiale_-_Foto03

Şi bineînţeles nu puteam să nu îl menţionez pe Ion Luca Caragiale, ale cărui opere reflectă perfect realitatea. Operele sale sunt precum nişte oglinzi. El satirizează defecte omeneşti, făcând haz de necaz. I.L.C. are un stil aparte, folosindu-se de un comic de care nu te poţi plictisi niciodata.

Îl iubim pentru numele sugestive oferite personajelor (Crăcănel, Pampon, Dandanache, Farfuridi, Brânzovenescu) şi pentru felul în care ele reacţionează când sunt faţă cu reacţiunea sau când caută O scrisoare pierdută.Îl iubim pentru felul în care îi zboară lui Goe căciula de mariner şi pentru felul în care domul Lefter răscoleşte toată casa.

Ne amuză copios când i se toarnă dulceaţă în şoşoni, dar ne întristează când îl aruncă pe Bubico din tren. Ne atrage atenţia asupra lipsei de educaţie a copiiilor din familile burgheze, şi asupra snobismului.

Ne delectează felul în care ştie să îmbine comicul, tragicul şi fantasticul La hanul lui Mânjoala şi pentru toate informaţiile oferite despre crastavete.

Acestea fiind spuse, îl iubim pentru că e Caragiale şi pentru că operele sale sunt nemuritoare.

 


Lasă un răspuns